Nørresundby/Sundby-Hvorup Lokalhistoriske Forening

Foto: Jørgen Aarlo Jensen

TIDLIGERE ARRANGEMENTER

Foredrag ved journalist Ove Nørhave

Tekst: Michael Sophus Hyttel Fotos: Per Thomsen

Mandag den 23. september 2024 havde Lokalhistorisk Forening besøg af journalist og klummeskriver m.m. Ove Nørhave.

Foredraget var centreret om det danske sprogs udvikling på godt og især ondt, faktisk siden barneårene, idet Nørhave allerede som barn undrede sig over udtryk som "en heldig kartoffel", "skyde papegøjen".  Hvad betød disse udtryk og hvorfra stammede de? Udtrykket "En gang til for prins Knud" kender de fleste, men kun få ved, at det stammer fra en tildragelse i 1958, hvor dårlige siddepladser i teatret forhindrede prins Knud og prinsesse Caroline Mathilde i at se en akt. Efter tæppefald sørgede teaterdirektøren for, at scenen blev genspillet for prinseparret. Den historie kom i avisen .............

Nørhave undrer sig stadig: Hvorfor bliver danske ord udskiftet med engelske gloser. Ingen butikker holder længere udsalg, men alle holder SALE. Hvorfor opfinder danskerne såkaldte engelske ord, som er aldeles ukendte i England og USA? Flere sproglige vendinger og ordstillinger er aldeles udanske, men kan spores til maskinoversættelse til dansk af engelske udtryk. Nørhaves undlingsaversion er den udbredte brug af ordet "tænke" til erstatning af gode danske udtryk. Det er et jammerligt dansk at sige: "Jeg tænker, at der ..........". Utvivlsomet er ordet arvet fra det engelske "I think", men at danske politikere begynder alle sætninger med "Jeg tænker...., er mere end ærgerligt. Desværre har det også sneget sig ind i dagligsproget for mange danskere, der uden blusel spørger f.eks. borddamen "Hvad tænker du om dette eller hint?".

De sproglige tosserier har Nørhave høstet fra mange kilder, bl.a. har Moderaterne på det seneste været storleverandør.

Nørhaves gudsbenådede evne til at opfange og registrere små og store ændringer finder vej til de ugentlige klummer i Kristeligt Dagblad.

Der var 30 medlemmer af Lokalhistorisk Forening, der var mødt op i Kirkens Hus til foredraget med lækre konditormedaljer og småkager i kaffepausen.

Forårstur til Aalborg Portland den 14. maj 2024

Tekst og fotos: Michael Sophus Hyttel

Tirsdag den 14. maj 2024 havde Lokalhistorisk Forening arrangeret Kør-Selv tur med rundvisning på Aalborg Portland cementfabrik. På fabrikkens parkeringsplads på Rørdalsvej blev medlemmerne budt velkommen af en veloplagt guide, Bent Ole Borup, der ovenpå snart 55-års ansættelse i den grad var bekendt med fabrikkens historie. Omvisningen begyndte i auditoriet i administrationsbygningen med fortælling af historien om grundlæggelse af fabrikken i 1880’erne og stifternes indgåelse af den betydningsfulde enkeaftale. En kortfilm viste fabrikkens udvikling fra den spæde danske start til en koncern med hovedsæde i Rom med fabrikker i flere lande og global afsætning af både grå og hvid cement i dag. Bent Ole svarede beredvilligt på medlemmernes mange spørgsmål, hvoraf flere bar præg af egen families ansættelse der.

Herefter var der afgang iført sikkerhedshjelm, -sko og -vest til vandring ud i ”sommer”varmen for at se nærmere på cementproduktionen. Bent Ole gjorde holdt mange steder, hvor han gav os en ganske grundig indføring i processen og vi fik set produktionsanlæg inde og ude. Undervejs krydret med historier om maskinparkens udvikling siden starten. En stenknusemaskine og en kæmpe udendørs røremaskine gjorde stort indtryk. Da cementproduktionen sker ved 1000 grader fik medlemmerne en varm oplevelse undervejs. En propfuld elevator steg 60 meter til vejrs, de yngste med gode ben tog i stedet trappen op i tårnet. En fantastisk udsigt åbenbarede sig på reposen, hvor det blæste kraftigt, men med et fint overblik over fabrikken, herunder kridtgrav og udskibningshavn. Sikkert nede igen fortsatte omvisningen til et imponerende kontrolcenter, hvor Bent Oles kolleger via skærme og computere overvåger alle processer i produktionen døgnet rundt i 365 dage om året. Så var det tid til det afsluttende besøg på fabrikkens museum med bl.a. udtjente kraftmaskiner og eltavler samt et sygeværelse af ældre dato og meget mere.

KL. 16:30 var de knap 20 deltagende medlemmer trætte og mætte af indtryk.

En stor tak til Bent Ole og Aalborg Portland for en minderig eftermiddag.

Referat fra Ordinær generalforsamling mandag den 12. februar 2024
Fotos: Per Thomsen og Jørgen Aarlo Jensen
Nørresundby/Sundby-Hvorup Lokalhistoriske Forening har holdt sin ordinære generalforsamling den 12. februar 2022 i Kirkens Hus i Nørresundby med deltagelse af 35 medlemmer.

Referatet kan hentes her.

Vedtægter findes her.

Besøg i Fjordbyen, Vestre Fjordvej, Aalborg den 15. maj 2023

Tekst og foto af Jørgen Aarlo Jensen

Nørresundby/Sundby-Hvorup Lokalhistoriske Forening var på en guided tur i Fjordbyen den 15. maj 2023. Der var fremmødt 30 foreningsmedlemmer, som fik et indblik i Fjordbyens historie fortalt af bestyrelsesmedlem i Fjordbyen, Keld Andersen, som ses midt i billedet, - her foran det ældste hus.

All rights reserved Nørresundby/Sundby-Hvorup Lokalhistoriske Forening 2012. Webmaster: Bent Pedersen
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk