Nørresundby/Sundby-Hvorup Lokalhistoriske Forening
Foto: Jørgen Aarlo Jensen
TIDLIGERE ARRANGEMENTER
Tekst: Bent Pedersen. Fotos: Per Thomsen
Tommy Pedersen, Orlogskaptajn i Søværnet, Flådestation Frederikshavn holdt et spændende foredrag om slædepatruljen SIRIUS. Foredraget varede ca. 2,5 timer, hvor Tommy fortalte levende og indsigtsfuldt om den spændende tjeneste og til tider meget ensomme og ekstreme hårde tjeneste i Grønland.
De 45 deltagere fik en udbytterig aften.
Tekst og foto af Jørgen Aarlo Jensen
Nørresundby/Sundby-Hvorup Lokalhistoriske Forening var på en guided tur i Fjordbyen den 15. maj 2023. Der var fremmødt 30 foreningsmedlemmer, som fik et indblik i Fjordbyens historie fortalt af bestyrelsesmedlem i Fjordbyen, Keld Andersen, som ses midt i billedet, - her foran det ældste hus.
Af Bent Pedersen. Fotos: Bent Pedersen
Lindholm Grundejerforening afholdt plantebytte- og havedag i Urtehaven lørdag den 22. april kl. 11-13. Nørresundby/Sundby-Hvorup Lokalhistoriske Forening havde en stand i et af husene, hvor vi solgte bøger, havde gratis lotteri med flotte bogpræmier og karameller til alle. Det blev en rigtig god dag med ca. 80 besøgende i det dejlige forårsvejr.
Foreningen afholdt julestue i Kirkens Hus, Nørresundby, mandag den 21. november 2022 kl. 19.00.
Der var tilmeldt ca. 70 medlemmer.
Formand Jørgen Koch indledte julestuen, der blev sunget en sang og derefter fik præst ved Nørresundby kirke, Karin Kristensen, ordet. Karin fortalte levende 3 julehistorier.
Herefter var der bankospil med flotte gevinster.
I pausen blev der serveret kaffe/te med æbleskiver, julesmåkager og frugt.
Herefter fortsatte bankospillet og det hele sluttede kl. 22.00.
Fotos: Jørgen Aarlo Jensen
Af Kirsten M. Laugesen. Fotos: Jørgen Aarlo Jensen
Af Kirsten M. Laugesen. Fotos: Jørgen Aarlo Jensen
Frihedsmøde på Nørresundby Torv den 5. maj 2022
Af Jørgen Aarlo Jensen. Fotos: Jørgen Aarlo Jensen
Den 5. maj 2020 var det 75års dagen for Danmarks befrielse fra den tyske besættelse 1940-1945. Det var et jubilæumsår, som Nørresundby/Sundby-Hvorup Lokalhistoriske Forening gerne ville markere. Men som vi alle ved, opstod der en længere periode med coronavirus overalt i Danmark og udlandet. Det blev til ca. 2 års ventetid, hvor Foreningen ikke kunne afholde det ønskede frihedsmøde i jubilæets tegn.
Den 5. maj i år fik Foreningen muligheden for den ønskede afholdelse af dette 75års jubilæum foran Nørresundby rådhus. Med Per Thomsen fra bestyrelsen som ophavsmand til ideen med en markering af den runde dag blev der derfor sammensat et lille eftermiddagsprogram af arrangørerne fra Nørresundby/Sundby-Hvorup Lokalhistoriske Forening, Ældresagen Aalborg og Sundbykoret. Det blev til en afholdelse af en mindedag med mange stille tanker, som gik til de 23 tapre modstandsfolk fra Nørresundby og omegn, der i kamp mod tyskerne måtte ofre deres liv for at vi kunne færdes i frihed. Imellem de tilstedeværende ældre borgere har der sikkert også været tanker, som kunne føres tilbage til familiemedlemmer eller venner, som på en eller anden måde deltog i modstandskampen under besættelsen. Foreningen havde opstillet en stor planche på Torvet med navnene på de 23 faldne frihedskæmpere fra Nørresundby og omegn.
Arrangementet begyndte kl. 16:30 med en afspilning af det kendte frihedsbudskab fra 1945, i den originale udgave fra Danmarks Radio. Derefter bød Foreningens formand Jørgen Koch velkommen og Sundbykoret sang ”En lærke letted, og tusind fulgte” af Mads Nielsen. Byrådsmedlem for socialdemokraterne i Aalborg Kommune Lasse Frimand Jensen fortalte om besættelsestiden og dens ophør. Med tilladelse fra Lasse Frimand Jensen gengives talen her:
Den 4. maj 1945 satte sundbynitterne og danskere lys i vinduerne. Folk strømmede ud på gaderne. Festen var i gang, og der blev viftet med dannebrog og der blev krammet. Danmark var frit. Siden 1945 tændes der stadigvæk lys i vinduerne, ikke for at holde en fest, men til minde om dem, der kæmpede for Danmarks frihed. Her lokalt i Nørresundby var én af dem der mistede livet, 19-årig Henning Røge fra Randers, som var modstandsmand og havde dæknavnet Max under 2. Verdenskrig. Han blev den 11. oktober 1944 dræbt af stikkeren Henry Meister, der boede i Vesterbrogade i Nørresundby. I har fra Lokalhistorisk Forening opstillet en flot mindeplade ved mindestenen på hjørnet af Nygade og Vesterbrogade, og det er en vigtig påmindelse om en vigtig tid i vores historie.
Historien om Danmarks besættelse og befrielse har jeg fået fortalt af mine bedsteforældre. At høre historier fra dem som ganske lille har været en øjenåbner – og vi her en fælles forpligtelse til at bære faklen videre. Jeres arbejde medvirker til at vi kan fortælle historien videre til de næste generationer, som jeg har gjort med mine børn og historien om Henning Røge, der kæmpede for dansk frihed.
I dagens verden er der også en vigtig kamp for frihed og folkestyre, nemlig i Ukraine. Mine tanker går til alle dem der er flygtet eller har mistet en af sine nærmeste under den forfærdelige krig i Ukraine.
Vi forventer i Aalborg Kommune, at modtage omkring 4.000 ukrainske flygtninge, hvor halvdelen er børn. Helt personligt har det berørt mig meget som familiefar til tre små børn, at se billeder af mødre og børn som vinker farvel fra en bus til deres fædre, brødre og bedstefædre imens næserne er presset helt op mod ruden og tårerne triller ned af kinderne.
I mit daglige arbejde i International House hører jeg hjerteskærende historier fra ukrainske kvinder og familier, som er flygtet til Danmark. En masse nordjyder står klar til at hjælpe dem, både fra civilsamfundet, offentlige myndigheder og virksomheder. Tak for det! Hjælp, det gav en masse nordjyder også til modstandskampen mod nazismen under 2. Verdenskrig, ære være deres minde.
Tusind tak til arrangørerne fra Lokalhistorisk Forening, Sundbykoret og Ældresagen for vi kan markere denne vigtige mærkedag, tak fordi jeg må være med. Vores historie viser, hvad vi kommer fra. Vi passer på hinanden med håbet lysere om bedre tider. Tak for ordet.
Sundbykoret sang derefter ”I Danmark er jeg født” af H. C. Andersen. Korets sang blev efterfulgt med endnu engang med afspilning af frihedsbudskabet, og formanden Jørgen Koch sluttede derefter med en tak for i dag.
En stor tak til alle, som har hjulpet med til afholdelsen af frihedsmødet.
Frihedsbudskabet:
Fredag den 4. maj 1945 sendte BBC som sædvanligt til Danmark kl. 20:30. Fem minutter inde i udsendelsen standsede speakeren, Johannes G. Sørensen, pludselig sin oplæsning og slukkede for mikrofonen. En kollega var kommet ind i studiet med nyheden om, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark havde overgivet sig til den britiske feltmarskal Montgomery fra den 5. maj kl. 8. Nyheden forelå dog endnu ikke bekræftet på skrift. Johannes G. Sørensen betænkte sig et øjeblik, inden han igen tændte for mikrofonen og videregav nyheden til lytterne med sine egne ord.
Kilde: Frihedsmuseet.